Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Ημερ/νία 27/03/2008


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση ιδιωτικής εταιρείας που ειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να εγκαταστήσει Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 800 kW στο Ρέμα της Παύλιανης, έργο για το οποίο απαιτείται η εκτροπή του ρέματος και η μεταφορά του νερού με σωλήνα.
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης εκφράζει τις ανησυχίες της και την αντίθεσή της προς το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αποσπάσει το ρέμα από τη φυσική του ροή και θα το στερήσει από τους βιοτόπους που τώρα διαπερνά, δημιουργεί και εμπλουτίζει, προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι η λεκάνη απορροής του ρέματος είναι υπολεκάνη του ποταμού Σπερχειού (το ρέμα συμβάλλει στον Ασωπό που προστατεύεται ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά – SPA), ενώ η περιοχή της προτεινόμενης κατασκευής του έργου βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Οίτης – Παύλιανης του Δασαρχείου Λαμίας.
Ως Κίνηση Πολιτών είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και συμμεριζόμαστε την ευθύνη όλων των πολιτών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και CO2, για αυτό και υποστηρίζουμε τις πραγματικά φιλικές με το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Διαφωνούμε, όμως, με τη θεώρηση των υδροηλεκτρικών σταθμών ως φιλικών για το περιβάλλον έργων και δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας στο βωμό των επενδυτών που σχεδιάζουν έργα αμφιβόλου χρησιμότητας και βιωσιμότητας, στερεύοντας τη ζωή από τα υπάρχοντα οικοσυστήματα της Οίτης.

Ακυρώθηκε η   130690/2297/31-8- 2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι πε...