Κυριακή 14 Απριλίου 2013


Τη Δευτέρα 15 Απριλίου εκδικάζεται στη Λαμία η μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους, της κυρίας Ράγκου για συκοφαντική δθσφήμιση! Την εκφοβιστική ενέργεια της εταιρείας και τη συμπαράσταση τους στην Προεδρο του ΟΜΦΙΔΑΣ εκφράζουν με ανακοινώσεις που λάβαμε 

η Κίνηση Πολιτών για την σωτηρία της Οίτης, 
η δημοτική κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας κ
αι το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΜΦΙΔΑΣ .

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Τα μηνύματα συμπαράστασης:
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου εκδικάζεται στη Λαμία η μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους, της κυρίας Ράγκου. Η εταιρεία επικαλείται ότι με τις συνεντεύξεις της η πρόεδρος του Ομίλου προκάλεσε τη δυσφήμιση της, επειδή ανέφερε ότι λειτουργεί παράνομα, χωρίς δηλαδή να έχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια έγκρισης επέμβασης στη δασική περιοχή του «Κοκκινόβραχου», που ανήκει κατά τα 2/3 στον Εθνικό Δρυμό Οίτης.
Την υποχρέωση αυτή της εταιρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας κρίνοντας ενόχους τους υπεύθυνους του μεταλλείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» για τα αδικήματα της φθοράς δασικής έκτασης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Είμαστε στο πλευρό της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους· και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η επιθετική στάση της εταιρείας εναντίον της, και εναντίον των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας, αποσκοπεί στον εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσει ο αγώνας όλων μας για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και γενικότερα της Οίτης. Όμως αυτό που πετυχαίνουν είναι το αντίθετο.
Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της ακόμα και μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά.
Το μέλλον της Οίτης δεν συνάδει με την βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η Γκιώνα που είναι δίπλα μας αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα.
Η Συντονιστική Επιτροπή

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η Δημοτική μας Κίνηση, αγωνίζεται από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της για την προστασία της Οίτης και του Εθνικού Δρυμού της από τις παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Δάσους κ. Πόλυ Ράγκου, η οποία θα δικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας μετά από μήνυση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Η μήνυση έγινε εξ αιτίας συνέντευξης της Προέδρου, στην οποία ανέφερε, ότι το μεταλλείο βωξίτη στη θέση «Κοκκινόβραχος» Μεξιατών, που βρίσκεται εντός της ζώνης του Εθνικού Δρυμού, λειτουργεί παράνομα χωρίς άδεια έγκρισης επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών του Νομού Φθιώτιδας, πράγμα που γνωρίζουμε πως ισχύει.
Ευελπιστούμε ότι για μια ακόμη φορά η Δικαιοσύνη, στο πρόσωπο της Προέδρου του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ, θα δικαιώσει κάθε πολίτη που δραστηριοποιείται εθελοντικά και αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς στην περιοχή του Δήμου μας, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία που αφορά τους Εθνικούς Δρυμούς.
Ευελπιστούμε ότι στο πρόσωπο της κας Ράγκου θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι που ανιδιοτελώς αγωνίζονται ώστε ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης να μην καταστραφεί στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων και οι επόμενες γενιές να τον κληρονομήσουν ως ένα αναλλοίωτο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου εκδικάζεται στη Λαμία η μήνυση που κατέθεσε η μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΜΙΝ κατά της κ. Πολυξένης Ράγκου, προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους
Αιτία, η δυσφήμιση που προκάλεσε η κ. Ράγκου στην εταιρεία, όπως επικαλείται η ΕΛΜΙΝ στη μήνυσή της, αναφέροντας ότι λειτουργεί χωρίς τη νόμιμη άδεια έγκρισης επέμβασης στον Κοκκινόβραχο της Οίτης. Η εταιρεία αμελεί εντέχνως, όμως, να απαντήσει γιατί εκτός από την κ. Ράγκου, την έλλειψη αδείας επιβεβαιώνει η πλέον αρμόδια Δασική Υπηρεσία· αλλά, αν διέθετε άδεια, γιατί δεν απαλλάχθηκε των κατηγοριών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας.
Η προκλητική στάση της εταιρείας, που στρέφεται κατά των πολιτών, οι οποίοι αντιδρούν στα καταστροφικά για τον τόπο σχέδιά της, δεν θα φέρει τα αναμενόμενα γι’ αυτή αποτελέσματα. Οι τακτικές εκφοβισμού και απομόνωσης των ενεργών πολιτών είναι παλιές τακτικές· θα ξεφτίσουν δε με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των σκεπτόμενων, που θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο για την ανάπτυξη στην περιοχή τους· που με κάθε νόμιμο μέσο υπερασπίζονται την προστασία της περιοχής τους και τις προοπτικές για πραγματική τοπική οικονομία μέσα από ένα μοντέλο ωφέλιμο για όλους και όχι για λίγους, μέσα από ένα μοντέλο κοινωνικά δίκαιο και όχι βασισμένο στο δίκαιο του ισχυρού, μέσα από ένα μοντέλο που θα σχεδιάσει η τοπική κοινωνία και δεν θα επιβληθεί με τη βία και τις απειλές.
Το τρανταχτό παράδειγμα της Χαλκιδικής αποδεικνύει πώς οι δόλιες τακτικές μιας άλλης μεταλλευτικής εταιρείας ενίσχυσαν τη συσπείρωση των πολιτών και το αίσθημα του χρέους για τη διάσωση της περιοχής τους και την υπεράσπιση της αλήθειας και της δημοκρατίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στην κ. Ράγκου και στα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, που κατηγορούνται γιατί έκαναν σωστά τη δουλειά τους, και ελπίζουμε στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, που υφίστανται οι κατηγορούμενοι.
Παράλληλα, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο βουνό της Οίτης, αλλά και για την ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών απασχόλησης και οικονομίας που μπορούν να δώσουν στην περιοχή την οικονομική άνθηση που της αξίζει.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
Η νέα απόπειρα εκφοβισμού δεν θα περάσει
Η Π. Ράγκου διώκεται από την ΕΛΜΙΝ εκπροσωπώντας πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία του τόπου τους.
Άλλη μια απόπειρα εκφοβισμού από τις μεγάλες εταιρείες εξορύξεων που αντιμετωπίζουν τις περιοχές ως φέουδα και τους κατοίκους ως υποτελείς. Η εταιρεία ΕΛΜΙΝ κατέθεσε μήνυση που εκδικάζεται τη Δευτέρα 15 Απριλίου στη Λαμία κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους, Π. Ράγκου κατηγορώντας την για δυσφήμιση! Ένα ακόμη επεισόδιο φίμωσης από εταιρείες που γιγαντώνονται σε βάρος της ζωής μας, που ευθύνονται για εκτεταμένες καταστροφές στην Γκιώνα, τον Ελικώνα, στην Εύβοια και τώρα στην Οίτη, που εκμεταλλεύονται δωρεάν το μετάλλευμα και που ευνοούνται από κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Από τον εμπρησμό του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια στην Γκιώνα, τις απειλές και τις αντισυγκεντρώσεις, το εξώδικο στην Δέσποινα Σπανούδη, τη μήνυση στην Π. Ράγκου μέχρι τις Σκουριές στη Χαλκιδική, παντού και πάντα το ίδιο μοτίβο. Μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που κάνουν επίδειξη ισχύος απέναντι σε όποιους τολμήσουν να τα καταγγείλουν. Είναι χαρακτηριστικό η ΕΛΜΙΝ επικαλείται ότι ως δυσφημιστική την αναφορά ότι λειτουργεί παράνομα, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας που έκρινε ενόχους τους υπεύθυνους του μεταλλείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» για τα αδικήματα της φθοράς δασικής έκτασης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να τους αφήσουμε ανενόχλητους να μας ισοπεδώνουν. Ο εθνικός δρυμός της Οίτης είναι κοινός μας πλούτος. Καλούμε όλους και όλες να σταθούμε στο πλευρό της Π. Ράγκου, τη Δευτέρα 15 Απριλίου στα δικαστήρια της Λαμίας.  

Ακυρώθηκε η   130690/2297/31-8- 2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι πε...