Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ


Εν όψει των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται να γίνουν στην Οίτη από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινήσεις πολιτών της περιοχής διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα «Οίτη: Εθνικός Δρυμός ή μεταλλευτική ζώνη;». Τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:
Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Τα μεταλλεία στην περιοχή θα είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, με την στήριξη των κυβερνήσεων και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα.
Εμείς έχουμε οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου μας. Ο Εθνικός Δρυμός και η ευρύτερη περιοχή του μπορούν να αναπτύξουν ήπιες, οικοτουριστικές, εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο του.
Δεν θα υποκύψουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν θα ανταλλάξουμε το βουνό που μας δίνει ζωή με λίγες θέσεις εργασίας και με μηδενικό δημόσιο όφελος. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση εις βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την άμεση διακοπή των παράνομων εξορύξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
• Την απόρριψη κάθε αίτησης για νέες εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και σε ολόκληρη την Οίτη.
• Να εφαρμοστούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και να προστατευθεί ουσιαστικά αυτό το πανέμορφο βουνό που περιλαμβάνει, εκτός από τον Εθνικό Δρυμό, δυο περιοχές ενταγμένες στο NATURA 2000 και μια που προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR.
• Τη ριζική αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα του 1973 που αγνοεί εντελώς τόσο το περιβάλλον όσο και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Μαχητικοί και ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία της Οίτης.
1. Δήμος Γοργοποτάμου
2. Δήμος Υπάτης
3. Κοινότητα Παύλιανης
4. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης
5. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης
6. Όμιλος Φίλων Δάσους
7. Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κουβέλου, Παύλιανης και ½ Κουμαριτσίου

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κινδυνεύει ο ορεινός όγκος της Οίτης από μεταλλευτικές δραστηριότητες
Υπόγειες στοές και εξορύξεις ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό σχεδιάζει μεγάλη μεταλλευτική εταιρεία – Αντιδρούν οι κάτοικοι της Οίτης
Εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι γνωστά τα σχέδια μεγάλης ιδιωτικής μεταλλευτικής εταιρείας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον άξονα Παύλιανη – Γοργοπόταμος – Υπάτη, μέσα σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Ειδική Ζώνη Προστασίας Βιοποικιλότητας (SPA GR 244007) ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού.
Η εταιρεία, που προωθεί τα σχέδιά της εντός και εκτός του Εθνικού Δρυμού, επικαλούμενη παλαιότερες παραχωρήσεις της περιοχής από την πολιτεία, έχει καταθέσει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα – αναζήτηση κοιτασμάτων για τρία χρόνια και για εξόρυξη βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, τα σχέδια περιλαμβάνουν γεωτρήσεις σε 296 σημεία της Οίτης, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και κοντά σε οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Ανάπτυξης κ΄Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για εξόρυξη βωξίτη σε νέες θέσεις, όπως «Κοκκινόβραχος, Κοπρισιές-ΔυοΒουνά, Καραβάκι-Χάνι Παπαμίχου και Τσιμπόγιαννος».
Αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, όπως η Κοινότητα Παύλιανης, ο Δήμος Γοργοποτάμου, ο Δήμος Υπάτης, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Κουβέλου, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης, αλλά και πολιτικά κόμματα και πλήθος περιβαλλοντικών φορέων έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εμπορική εκμετάλλευση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των κατοίκων της Οίτης και όχι μόνο, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ,σε συνεργασία με την Κοινότητα Παύλιανης και τους ΔήμουςΥπάτης, Γοργοποτάμου, τον Όμιλο Φίλων του δάσους και τον Φορέα διαχείρισης του Εθνικού δρυμού ΟΙΤΗΣ, διοργανώνουν ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα “ΟITH: Εθνικός Δρυμός ή μεταλλευτική ζώνη;” την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 και ώρα 11πμ στην πλατεία της ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων όσων μπορούν να μοιραστούν την αγωνία μας και να καταλάβουν την αγανάκτησή μας. Η απόφασή μας είναι σταθερή και αμετάκλητη:
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Τηλ.Επικ.6974814208,674976286,2231083011,2231351600,51414,2231059007

http://www.oetaee.blogspot.com/, OETAE@hotmail.com

Ακυρώθηκε η   130690/2297/31-8- 2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι πε...