ΨΗΦΙΣΜΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
Εν όψει των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται να γίνουν στην Οίτη από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινήσεις πολιτών της περιοχής διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα «Οίτη: Εθνικός Δρυμός ή μεταλλευτική ζώνη;». Τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:
Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Τα μεταλλεία στην περιοχή θα είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, με την στήριξη των κυβερνήσεων και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα.
Εμείς έχουμε οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου μας. Ο Εθνικός Δρυμός και η ευρύτερη περιοχή του μπορούν να αναπτύξουν ήπιες, οικοτουριστικές, εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο του.
Δεν θα υποκύψουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν θα ανταλλάξουμε το βουνό που μας δίνει ζωή με λίγες θέσεις εργασίας και με μηδενικό δημόσιο όφελος. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση εις βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την άμεση διακοπή των παράνομων εξορύξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
• Την απόρριψη κάθε αίτησης για νέες εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και σε ολόκληρη την Οίτη.
• Να εφαρμοστούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και να προστατευθεί ουσιαστικά αυτό το πανέμορφο βουνό που περιλαμβάνει, εκτός από τον Εθνικό Δρυμό, δυο περιοχές ενταγμένες στο NATURA 2000 και μια που προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR.
• Τη ριζική αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα του 1973 που αγνοεί εντελώς τόσο το περιβάλλον όσο και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Μαχητικοί και ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία της Οίτης.
1. Δήμος Γοργοποτάμου
2. Δήμος Υπάτης
3. Κοινότητα Παύλιανης
4. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης
5. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης
6. Όμιλος Φίλων Δάσους
7. Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κουβέλου, Παύλιανης και ½ Κουμαριτσίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου